JACK RUSSELL TERRIER

Historien:

Jack Russell terrieren kommer opprinnelig fra England. Her ble den avlet fram på 1800-tallet av en kirkeverge ved navn John "Jack" Russell.

 Rasen ble opprinnelig avlet fram til revejakt, og ønsket var å skape en liten hund som var modig nok til å gå under bakken for å drive reven ut av hiet. Av denne grunnen er Jack Russell terrieren svært uredd og modig.

Selv om Jack Russell terrieren er en gammel rase, er det ikke lenge siden den ble godkjent av det internasjonale hunderegisteret FCI. Så seint som i 2001 ble den typegodkjent, og de første hundene kunne mønstres inn. Fra 2001 til idag har Jack Russell Terrieren blitt en populær rase på grunn av sitt våkne og lekne lynne.

Brukshund eller kosehund?:

Jack Russell Terrier`n er en stor hund i liten kropp. Det er en liten men sterk, aktiv og slank bruksterrier med stor selvtillit, livlige bevegelser og intelligent uttrykk. Det er en anvendelig rase som kan bli brukt i ulike aktiviteter slik som agillity, jakt, blodspor, lydighet, kantarellsøk men også godt som "bare" en turkamerat. Jack Russell er en våken og lettlært hund med stor motor. Den egner seg også godt som familiehund og gjerne med flere firbeinte, men den trenger å bevege seg.

De tre pelsvariantene:

 Jack Russell Terrieren kommer i tre forskjellige pelsvarianter. Glatthåret, broken og strihåret.  Alt annet enn disse tre er enten ikke godkjent eller er en utrimmet Jack i dårlig pelskondisjon. Nærmere forklaring får du under.

Glatt:

Denne typen har ingen bart eller øyenbryn. Den skal være tett og ligge godt inn mot kroppen for å beskytte best mulig mot vær, vind og i hi eller i skogen. Vi får ofte henvendelser om at folk ønsker glatthåret på grunn av dem ikke røyter, men dette er feil. Den glatte pelsen røyter, men ved en myk børste eller en gummihanske vil du kunne få av det verste.

Broken:

Denne pelstypen er en mellomting mellom glatt og strihåret. Kjennetegner ved at pelsen har to lag og er lengre og hardere enn glatt. Men skal likevel ligge tett inntil kroppen. Har også noe øyenbryn og bart. Også ekstra pelsvekst i nakke og på bein. Denne pelsvarianten behøver noe stell, får å holde pelsen frisk og værbestandig. Men er du flink til å nappe de ytterste hårene noen ganger i året avhengig av bruk så har du en frisk pels året rundt.

Stri:

Denne pelstypen er "mer" og krever "mer". Pelsen skal være grov, med god pelsvekst i ansiktet og på beina. Det er i denne varianten du får se Jack'ens kjente bart og øyenbryn. Denne typen må nappes ned til underulla minimum et par ganger i året, og ellers holdes ved like noe som er individuelt fra hund til hund hvor fort pelsen vokser. Skal hunden brukes til utstilling, må du påberegne mye mer pelsstell enn ved en familiehund.

Dette er pelser hvor en kan ødelegge både struktur og bruksverdi, ved feil stell. Klipp og barbering er ikke greit, da pelsen mister akkurat dette. Grunnen til noen raser eller pelstyper krever napping, er at dem ikke røyter av seg pelsen på en naturlig måte. Å nappe en hund, er ikke slemt eller vondt.  Valper som reiser ifra oss har allerede fått en runde ved behov. Vi tilbyr hjelp til dette, og er du ikke i nærheten så finnes det andre salonger eller andre oppdrettere rundt om i landet som er flinke. Disse finner du feks på hjemmesiden til Norsk Terrier Klub sin hjemmeside.

Godkjente fargevarianter er hvit/tan, hvit/svart og tricolor. Og det skal være minimum 51%hvit farge på hunden. 

Helse:

Jack Russell Terrier er kjent for sin generelle gode helse, og er kjent som en frisk rase. Men vi har noe vi velger å teste foreldredyrene våre for og dette er Øyesykdom og Patellaluksasjon. I NKK sine retningslinjer står det at kun kliniske friske hunder skal brukes i avl, og vi følger også avl kravene til rasegruppen for Jack Russell Terrier.  


Vi i Ildstormens kennel svarer gjerne på spørsmål dere måtte ha om dere vurderer Jack Russell som deres neste familiemedlem.